Christelijke Muziek & Concertagenda

Magnificat Amersfoort, Utrecht


Naam:
Magnificat
Datum:
12 december 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 22:15u
Omschrijving:

Nederlandse première Adventscantates Christoph Graupner

AMERSFOORT – Op 12 december 2015 vindt in de St. Franciscus Xaveriuskerk te Amersfoort de Nederlandse première plaats van drie Adventscantates van de Duitse componist Christoph Graupner (1683-1760). De cantates worden uitgevoerd door Capella Amersfoort en het barokorkest Cappella Maria Barbara onder leiding van dirigent en musicoloog Anthony Scheffer.

In zijn tijd gold Christoph Graupner, vanaf 1709 kapelmeester van landgraaf Ernst Ludwig von Hessen-Darmstadt (1667-1739), als een begaafd en vooraanstaand musicus en componist. Door een vorstelijke salarisverhoging voorkwam de landgraaf in 1723 dat Graupner z’n leermeester Johann Kuhnau opvolgde als cantor van de Thomaskirche in Leipzig. Waarna de keuze in Leipzig viel op niemand minder dan Johann Sebastian Bach.
Graupner schreef een aantal opera’s, vele concerti en orkestsuites, kamermuziek, klavierwerk en maar liefst 1418 kerkcantates. Deze productie evenaart bijna die van Telemann en overschrijdt die van Bach met een veelvoud.
Tijdens zijn leven bleef Graupners muziek onuitgegeven. Het volledige werk bleef wonderbaarlijk genoeg in autograaf bewaard, ondanks zijn verzoek het na zijn dood te verbranden. Vanwege het beperkte auteursrecht werd Graupners vocale werk tot voor kort zelden uitgevoerd. Nu dit werk sinds 2004 is vrijgegeven en de Vlaamse musicoloog en musicus Florian Heyerick er onderzoek naar doet, trekt het meer en meer de aandacht.
Graupners muziek is vernieuwend, veeleisend, spectaculair en heel anders dan het werk van zijn tijdgenoten. Hij weet het publiek te verstillen met persoonlijke affecten dan wel te provoceren met theatrale muziek. Daarbij valt de volgehouden kwaliteit van de werken op.

Première
In Nederland is het werk Christoph Graupner nog vrijwel onbekend, een groot gemis voor de Nederlandse oude muziekcultuur. Capella Amersfoort doorbreekt deze stilte door op 12 december 2015 in de Xaveriuskerk te Amersfoort naast het monumentale Magnificat van Bach een aantal Adventscantates van Graupner uit te voeren. Hierbij speelt het barokorkest Cappella Maria Barbara uit kopieën van de originele manuscripten, die mooi bewaard zijn gebleven en zijn geschreven in een prachtig handschrift.
Hiermee worden de cantates van Graupner, in de vorm zoals die vooral bekend is van Bach, voor het eerst in Nederland tot klinken gebracht. Capella Amersfoort en Cappella Maria Barbara willen hun enthousiasme over deze onbekende maar iconische componist overbrengen op het Nederlandse publiek.
Initiatiefnemer tot deze première is de musicoloog, dirigent en musicus Anthony Scheffer (1991), een enthousiasmerende dirigent die niets liever doet dan heel Europa afreizen voor het bestuderen van originele manuscripten. Als artistiek leider en dirigent van het kamerkoor Capella Amersfoort, de Bach Cantorij Baarn en het barokgezelschap Ensemble Illustre te Utrecht weet hij het publiek telkens weer te verrassen met bijzondere en vernieuwende programma’s, onder meer uit de Venetiaanse school, renaissancemuziek uit de Nieuwe Wereld, Franse muziek uit de Verlichting en Duitse meesters uit de Barok. Zijn combinatie van theorie en praktijk en intuïtieve stijl van musiceren resulteren keer op keer in fraaie en gepassioneerde uitvoeringen.

Adres:
St. Franciscus Xaveriuskerk, ’t Zand 29
Postcode:
3811 GB
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)


Entreeprijs:
€ 17,50


Internetadres:
http://www.capella-amersfoort.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Capella Amersfoort.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-10-12 12:02:44

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar