Christelijke Muziek & Concertagenda

Pieter Vis presenteert het 8ste Advents-Kerstconcert in Antwerpen Antwerpen, Antwerpen


Naam:
Pieter Vis presenteert het 8ste Advents-Kerstconcert in Antwerpen
Datum:
13 december 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15.00u - 17.15u
Omschrijving:

Pieter Vis presenteert het 8ste Advents-Kerstconcert
M.mv. het Koninklijk Mannenkoor De Netenzonen

Jeugdwerken van
Ernest Vander Eyken

Het 40ste sterfjaar van
Robert Stolz
wordt muzikaal herdacht!

Kerstliederen rond de Grote Oorlog

Het 8ste Advents-kerstconcert vindt plaats op de 3e Adventszondag 13 december 2015, aanvang 15.00 uur. Het muzikale gebeuren speelt zich af in de historische Sint-Andrieskerk aan de Waaistraat nr. 1 in Antwerpen.

De kerk was de afgelopen jaren altijd bomvol en ook dit jaar hoopt de organisatie op een grote opkomst, mede door het gastoptreden van onder meer het vermaarde Koninklijk Mannenkoor De Netezonen uit Lier met de pianist Mark Knuts onder de algehele muzikale leiding van hun kersverse dirigent Dirk Baert.

In het afgelopen jaar werd het zilveren jubeljaar gevierd van de Elza Vis-De Clercq Stichting. Omdat Elza, net als haar jongere echtgenoot Pieter Vis goede contacten onderhield met de Vlaamse toondichter Ernest van der Eyken (1913-2010), wordt ter herdenking van diens vijfde sterfjaar twee van zijn jeugdcomposities rond het kerstgebeuren uitgevoerd. Van hem wordt een oude Negro-Spritual-bewerking uitgevoerd van‘Sometimes I feel like a motherless child’ voor baritonsolo en mannenkoor. Tevens komt er een eerste uitvoering van het lied Dankgebed van Ernest op een tekst van Bert Peleman (1915-1995) wiens gelegenheid 100ste- geboortejaar alsook en 20ste-sterfdag hiermee worden herdacht.

Ook wordt voor het tweede jaar de Grote Oorlog (1914-1918) muzikaal herdacht. Vooral het jaar 2015 rond de streek van Ieper en aan de IJzer in West-Vlaanderen waar bijna 100.000 Belgische mannen hun leven gaven, kerstliederen klonken naar de wens van velen: Vrede, Naastenliefde, Vrijheid en Gerechtigheid!

Naast geliefde Vlaamse en Nederlandstalige kerstliederen, mocht zeker geen kerstgedicht ontbreken uit de oorlogsbundels van de West-Vlaamse volksdichter Dr. René De Clercq. Deze Groot-Nederlandse autodidactische toondichter moest evenals een miljoen Belgen vluchten naar het neutrale Nederland. Hij stelde in de eerder genoemde bundels ‘De Noodhoorn’ en ‘Vaderlandse liederen’ de gruwelijkheden en het onrecht ter discussie, het kwaad dat nooit meer mag zegevieren. In zijn verzen bezingt hij dat Vlaanderen eens vrij zal zijn van overheersende machten. Wim De Wit zal van hem een aantal verzen voordragen. Naast koorzang van eigen bodem worden er instrumentale muziek en kerstliederen uit Oostenrijk uitgevoerd, ter herdenking van het overlijden van Robert Stolz 40 jaar geleden. Hij was een der laatste grote operette-componisten van Oostenrijk uit de 20ste eeuw. Hij schreef o.a. mooie kerstliederen en een gevoelig Ave Maria.

Pastoor Rudi Mannaerts, voor vele trouwe bezoekers een bekende gastheer van de ‘Parochie van Miserie’ zal naast een kort toepasselijk welkomstwoord voor het zevende jaar als voorzanger te horen zijn in de aloude kersthymne Roráte Caéli désuper.

De getalenteerde pianist Tim Mulleman en de sopraan Paulien Vanovermeiere laten weer hun muzikale veelzijdigheid horen. Daarnaast debuteert de jonge baritonzanger Pieter Koninckx als solist met het mannenkoor. Op veler verzoek treedt de Nederlandse violiste Svenja Staats op als ‘de kers op de kersttaart’. Alle instrumentalisten worden op het grote Johannesorgel begeleid door de organist Peter Possemiers. U wordt van harte uitgenodigd dan mee te zingen met de bekende kerstliederen.
Het muzikale gebeuren staat onder algemene leiding van de musicus Dr. Pieter Vis.

Na afloop wordt u een beker warme chocolademelk of Glühwein aangeboden.

Voorverkoop: van 31 oktober tot 11 december, toegangsprijs € 12, =;
Info en verkoop: Ward Steffens, secretariaat: 0497.48.64.76 / E-post: ward@wardsteffens.com.
Op de openingsdagen van de kerk kunt u de toegangskaarten alsdaar verkrijgen.

Elektronische reservering via KBC – BE95-74502912 8058 ‘Kerstconcert 2015- St.-Andrieskerk’,
dient ten laatste te zijn overgeschreven op 11 december a.s. op bovengenoemde rekening!
Op de dag van het concert liggen dan vanaf 13.15 uur uw kaarten klaar bij de ingang.

Pas op: aan de kerk kost een toegangskaart € 14,-.

Organisatie: Elza Vis de Clercq Stichting: / www.elzavisdeclercqstichtinq.nl
Pieter Vis, GSM 0474-704658 / E-post: pyoterriba@gmail.com

Adres:
St.-Andrieskerk a/d Waaistraat 1
Postcode:
2000
Plaats:
Antwerpen (Boek overnachting in Antwerpen)
Dagje uit in Antwerpen | Activiteiten Antwerpen

Provincie:
Antwerpen

Thema:
Advent
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ko(o)r(en) en Samenzang
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Koninklijk Mannenkoor De Netezonen (Lier) o.l.v. Dirk Baert, met Mark Knuts koorbegeleiding - piano, pianist Tim Mulleman, sopraan Paulien Vanovermeiere, baritonzanger Pieter Koninckx, violiste Svenja Staats, organist Peter Possemiers, Pastoor Rudi Mannaerts, Dr. Pieter Vis, dirigent.

Entreeprijs:
€ 12,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.elzavisdeclercqstichting.nl
Email adres:
pyoterriba apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Elza Vis-De Clercq Stichting Houten (NL).
Telefoon:
0623149414


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-08-28 13:53:32

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar