Christelijke Muziek & Concertagenda

Gerben Mourik - Vierne, Karg-Elert en improvisatie - Edesche Orgelrecitals Ede, Gelderland


Naam:
Gerben Mourik - Vierne, Karg-Elert en improvisatie - Edesche Orgelrecitals
Datum:
5 februari 2016

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
2000u - u

Omschrijving:

Gerben Mourik is zowel gevierd musicus als improvisator. In de Edesche Concertzaal speelt hij werk van zijn favoriete componisten Sigfrid Karg-Elert en Louis Vierne. Uiteraard botviert hij ook zijn improvisatietalent op het fraaie Ypma-orgel.

De moeizame levens van Louis Vierne en Sigfrid Karg-Elert
Het is een dooddoener dat componisten moeten lijden om goede muziek te maken. Toch gaat het cliché op voor zowel Louis Vierne als Sigfrid Karg-Elert, dé centrale componisten in dit concert. Naast hun bijna identieke levensjaren deelden ze ook een moeizaam leven. Vierne bijvoorbeeld was bijna blind, verloor tijdens de Eerste Wereldoorlog veel geliefden en liep na bijna twintig jaar vrijwilligerswerk aan het Parijse conservatorium alsnog een betaalde baan mis.

Het Max Reger-complex van Karg-Elert
Sigfrid Karg-Elert op zijn beurt leed aan een soort Max Reger-complex. Op veel vlakken moest Karg-Elert in componist en organist Reger zijn meerdere erkennen, iets waar hij dagelijks mee werd geconfronteerd, want in Leipzig waren ze min of meer buren van elkaar. Desondanks schreven zowel Vierne als Karg-Elert een uniek oeuvre bij elkaar dat nog steeds tot de topwerken voor orgel behoort. Muziek die in veilige handen is bij organist Gerben Mourik, want Vierne en Karg-Elert behoren tot zijn favoriete componisten.

Gerben Mourik: "Het zonlicht scheen zo mooi door die ramen" De liefde voor Franse orgelmuziek ontdekte Gerben Mourik in de kathedraal van Antwerpen. "Ik mocht daar niet alleen een concert geven, maar ook de hele avond vooraf oefenen. Het was zomer en het zonlicht scheen zo mooi door die ramen. De ruimte, die ervaring dat je daar helemaal alleen zit, dat was prachtig." Net als in Antwerpen is het orgel van de Edesche Concertzaal een romantisch instrument, een orgel waarop je veel sfeervolle registercombinaties kunt maken. De stukken heeft hij met zorg uitgekozen. Van zowel Vierne als van Karg-Elert speelt hij verschillende kleinere werken, waarin het Ypma-orgel goed uit de verf komt. Als gelauwerd improvisator laat Gerben Mourik het instrument tevens van een geheel andere kant horen.

Adres:
Amsterdamseweg 9
Postcode:
6711 BE
Plaats:
Ede (Boek overnachting in Ede)
Dagje uit in Ede | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Gerben Mourik

Entreeprijs volwassenen:
€ 18,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Nee
Lift:
Nee

Internetadres:
https://tickets.edescheconcertzaal.nl/nl/tickets/354-gerben-mourik-vierne-karg-elert-en-improvisatie-edesche-orgelrecitals
Email adres:
info apenstaartje edescheconcertzaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Edesche Concertzaal.
Telefoon:
+31 318 200 214


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-06-09 00:00:00

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar