Christelijke Muziek & Concertagenda

Marlene Hemmer (viool) en Jochem Geene (piano) - Beroemde operaklassiekers en Francks Vioolsonate Ede, Gelderland


Naam:
Marlene Hemmer (viool) en Jochem Geene (piano) - Beroemde operaklassiekers en Francks Vioolsonate
Datum:
28 november 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
2000u - u
Omschrijving:

Opera op viool kan dat? Jazeker! In de negentiende eeuw werden hits uit operaklassiekers ook voor de huiskamer bewerkt. Violiste en voormalig artist in residence Marlene Hemmer en pianist Jochem Geene laten horen hoe dat ging. Ze spelen een prachtige selectie uit Romantische opera's van Wagner en Gounod. Net zo bloedstollend klinkt de dramatische Vioolsonate van César Franck. Met dit stuk verwierf Franck wereldfaam en inspireerde hij generaties componisten na hem.

Beroemde operaklassiekers op viool en piano
Voor opera hoef je niet alleen naar het theater. Ook het concertpodium biedt genoeg mogelijkheden, zoals dit recital met bewerkingen van beroemde opera-hits voor viool en piano. Geniet van de sensuele liefdesmuziek uit Wagners 'Tristan und Isolde', bewerkt door filmcomponist Franz Waxman. Of beluister de Fantasie naar de opera Faust van de Franse componist Charles Gounod (beroemd van zijn Ave Maria). Franz Liszt op zijn beurt arrangeerde verschillende delen uit de opera 'Tannhäuser' van zijn schoonzoon Richard Wagner.

Cesar Francks Vioolsonate
César Franck componeerde met zijn Vioolsonate een muzikaal drama zonder woorden. Net zoals operahelden in de opera staan blootgesteld aan allerlei gemoedstoestanden, vormt de voortdurend gevarieerde hoofdmelodie het uitgangspunt voor een bonte aaneenschakeling van emoties, variërend van heftige hartstocht tot liefdevolle tederheid. Hierin volgde hij zijn grote voorbeeld Richard Wagner die in zijn opera's ook melodieën liet terugkeren, afhankelijk van de sfeer van het verhaal.

Ook Vincent van Gogh hield van Wagner
Stel je voor dat Van Gogh Spotify had gehad, waar luisterde hij dan zelf naar? Weten we iets over de muzieksmaak van Vincent? In zijn brieven schrijft hij regelmatig over muziek en legt hij verbanden tussen de muziek die hij hoorde en zijn eigen schilderijen. In dit derde Van Gogh-concert komen we het dichtst bij de persoonlijke smaak van Van Gogh. Zo beschreef Vincent de kleurrijke muziek van Wagner alsof je naar een van zijn eigen late schilderijen kijkt.

Marlene Hemmer
Als iemand invulling kan geven aan dit Van Gogh-concert, dan is dat violiste Marlene Hemmer. Zij is, op haar beurt, groot liefhebber van de kunstenaar: "Van Gogh is een geweldige schilder. Toen ik als twintigjarig meisje op mezelf ging wonen, wilde ik altijd een replica van zijn schilderij met die blauwe lucht en zwarte vogels. Het is er helaas nooit van gekomen, maar het blijft mooi." Hemmer was vorig seizoen artist in residence van de Edesche Concertzaal. Op haar vierde begon ze met vioolspelen en haar carrière ging als een speer. Ze werd toegelaten tot de Jong Talent Opleiding van het Utrechts Conservatorium, studeerde in het buitenland en rondde haar studie aan het Conservatorium van Utrecht cum laude (10 met onderscheiding). In de afgelopen jaren soleerde Marlene bij diverse orkesten. In 2014 werd ze aangesteld als concertmeester van het Noord Nederlands Orkest, een voorlopig hoogtepunt in haar loopbaan. Marlene Hemmer bespeelt een viool gebouwd door Giovanni Battista Guagdagnini (1764), ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Jochem Geene
Jochem Geene kreeg zijn eerste pianolessen van zijn vader die hem voorbereidde op zijn conservatoriumstudie in Amsterdam. Daar studeerde hij af bij de vermaarde pianopedagoog Jan Wijn. Tijdens en na zijn studie genoot hij ensemble- en directie-lessen bij verschillende musici. Na zijn studie gaf Geene zeer regelmatig concerten in binnen- en buitenland, en werd hij een veelgevraagd begeleider. In die hoedanigheid werkte hij vele jaren samen met beroemde musici zoals Sandor Vegh en Yehudy Menhuhin, om hen te assisteren bij hun masterclasses in o.a. Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk.

Adres:
Amsterdamseweg 9
Postcode:
6711 BE
Plaats:
Ede (Boek overnachting in Ede)
Dagje uit in Ede | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Marlene Hemmer
Jochem Geene

Entreeprijs volwassenen:
€ 24,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Nee
Lift:
Nee

Internetadres:
https://tickets.edescheconcertzaal.nl/nl/tickets/351-marlene-hemmer-viool-en-jochem-geene-piano-beroemde-operaklassiekers-en-cesar-francks-vioolsonate
Email adres:
info apenstaartje edescheconcertzaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Edesche Concertzaal.
Telefoon:
+31 318 200 214


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-06-09 15:15:44

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar