Christelijke Muziek & Concertagenda

Romantiek langs de IJssel Wilp, Gelderland


Naam:
Romantiek langs de IJssel
Datum:
6 juni 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20;00u - u
Omschrijving:

Het Deventer Vocaal Ensemble brengt in juni twee maal een zomerconcert met werken uit de Duitse en Franse Romantiek aan weerszijden van de IJssel: op 6 juni in de Dorpskerk te Wilp o.l.v. Kirstin Gramlich en op 20 juni in de Synagoge te Deventer o.l.v. Klaas Stok, aanvang 20.00 uur. Pianist Ruben Tekelenburg begeleidt het koor bij een deel van dit programma en speelt ook twee solowerken.
Aandacht voor het gevoel, de melancholie, het sentiment – dat is Romantiek ten voeten uit. In de liedkunst heeft Schubert het Duitse romantische lied definitief gestalte gegeven. Bij ‘An die Sonne’ komen het gevoel en sentiment duidelijk naar voren: O zon, koningin der aard’, die ons donker leven opklaart. Door Schubert getoonzet met rijke harmonische vondsten wordt in Mirjam’s Siegesgesang verslag gedaan door Mirjam, de zus van Mozes, over de doortocht door de ‘Rode Zee’ en van de verpletterende nederlaag van de farao. Het is een doorgecomponeerde koorcantate, waarbij de sopraan in voortdurende wisselzang contrasteert met het koor. Hugo Wolf behoort tot de grootmeesters van het laat-romantische lied en sloot aan bij de liedtraditie van Schubert. Van elke tekst maakte Wolf een grondige studie en baseerde daarop zijn compositorische beslissingen. Harmonische nuances, vorm, vocale declamatie en pianistische textuur zijn onlosmakelijk met de tekst verbonden. Hierin was Wolf een ware meester. ‘Im Stillen Friedhof’ van Wolf uit 1876 is gebaseerd op een gedicht van Ludwig Pfau en gaat over de stilte op een begraafplaats en hoe juist ook daar het leven doorgaat. Uit hetzelfde jaar is ‘Stimme des Kindes’. Uit de Franse Romantiek zingt het DVE werken van Gabriel Fauré. Hij was een van de belangrijkste Franse componisten van zijn generatie. Fauré is bekend om zijn pianomuziek, kamermuziek en liederen. In zijn composities zocht hij naar een evenwicht tussen romantische gevoeligheid en strenge compositieregels om te komen tot een eigen stijl, een compromis tussen muzikale taal en vormgeving. Met Cantique de Jean Racine won Fauré de eerste prijs toen hij afstudeerde in Parijs, het werd voor het eerst uitgevoerd in 1866.

Programma:
Franz Schubert (1797-1828): Gott im Ungewitter, An die Sonne, Mirjam’s Siegesgesang
Hugo Wolf (1860-1903): Die Stimme des Kindes, Im Stillen Friedhof
Gabriel Fauré (1845-1924): Les Djinns, Cantique de Jean Racine, Pavane

Artistieke leiding: Klaas Stok. Solisten: Ruben Tekelenburg, vleugel, Margriet Stok, sopraan
Kaarten: vanaf maandag 11 mei via www.deventervocaalensemble.nl en Boekhandel Praamstra: 0570-675925 en voor aanvang van het concert in respectievelijk de kerk en de synagoge
Prijzen: in de voorverkoop: € 12,50; in de kerk: € 15,-; CJP en donateurs: € 10,-; kinderen t/m 12 jaar: € 5, -

Data en locaties: zaterdag 6 juni 2015, Dorpskerk, Kerkstraat 35 te Wilp en zaterdag 20 juni 2015, Synagoge, Golstraat 23 te Deventer. Aanvang: 20.00 uur. Kerk open: 19.30 uur

Adres:
Kerkstraat 35
Postcode:
7384AS
Plaats:
Wilp (Boek overnachting in Wilp)
Dagje uit in Wilp | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Deventer Vocaal Ensemble
Ruben Tekelenburg, vleugel
Margriet Stok, sopraan

Entreeprijs volwassenen:
€ 12,50
Entreeprijs kinderen:
€ 5,00

Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.deventervocaalensemble.nl
Email adres:
info apenstaartje deventervocaalensemble.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Deventer Vocaal Ensemble.

Kaarten:
www.deventervocaalensemble.nl

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-04-11 12:52:15

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar