Christelijke Muziek & Concertagenda

Jan Hage en Marco den Toom in de St. Stevenskerk te Nijmegen Nijmegen, Gelderland


Naam:
Jan Hage en Marco den Toom in de St. Stevenskerk te Nijmegen
Datum:
10 april 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 22:00u
Omschrijving:

Frans-Duitse muziek op König-orgel
Dubbelconcert in Nijmeegse Stevenskerk

Op vrijdag 10 april, organiseert Stichting Vox Humana een concert met het organistenduo Jan Hage en Marco den Toom in de St. Stevenskerk te Nijmegen. Op het programma staan werken van o.a. Reger, Reubke, Widor en Bédard. Het concert begint om 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt € 15,- (vanaf 12 jaar). Tot 12 jaar is de toegang gratis.

Op het befaamde König-orgel met zijn Frans-Duitse inslag moet een programma met voornamelijk composities uit deze twee landen volledig tot zijn recht komen. De Utrechtse Domorganist Jan Hage toetst dit als eerste in zijn deel van het programma met de grootse en meeslepende Phantasie over het koraal: ‘Hallelujah! Gott zu loben’ van Max Reger. Tussen deze imposante compositie en de Sonate over Psalm 94 van Julius Reubke klinken twee koraalbewerkingen van Bach. ‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’ (BWV 662) en ‘Jesus Christus, unser Heiland’ (BWV 688) moeten voor een adempauze zorgen voordat het indrukwekkende muzikale schilderij over Psalm 94 van één van de weinige orgelleerlingen van Franz Liszt zich ontvouwt.

Na de pauze voelt Marco den Toom het Franse karakter van het orgel aan de tand. Het wervelende Allegro vivace uit Symfonie V van Widor is daar bij uitstek geschikt voor. De kleurschakeringen van het orgel komen uitgebreid aan bod in de verschillende variaties. Van drie werken op het programma schreef Den Toom zelf de transcripties: het ‘Transport d’amour’ van de Franse filmmaker en componist Michel Magne en Romance Poétique en Scherzando de concert uit Deux pìeces de salon van Widor. Den Toom besluit het concert met een Franse compositie uit Quebec: Variations sur: ‘Lasst uns erfreuen’ van Denis Bédard. Dat moet wel een verheugend slot zijn!

Adres:
Sint Stevenskerkhof 62
Postcode:
6511 VZ
Plaats:
Nijmegen (Boek overnachting in Nijmegen)
Dagje uit in Nijmegen | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Anders
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Jan Hage en Marco den Toom

Entreeprijs volwassenen:
€ 15,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.stichtingvoxhumana.nl
Email adres:
info apenstaartje stichtingvoxhumana.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Vox Humana.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-03-30 13:06:40

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar