Christelijke Muziek & Concertagenda

Van Limburg Requiem Grubbenvorst, Limburg


Naam:
Van Limburg Requiem
Datum:
10 april 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 22:00u

pilot - Requiem Hans Lachman from Rick Roos on Vimeo.


Omschrijving:

Het Van Limburg Requiem is een concertprogramma in een multi media uitvoering. Rode draad van het programma is het Requiem van Hans Lachman. Een herontdekt werk voor koor, orkest, orgel en tenorsolo.
De Nederlands Joodse componist Hans Lachman heeft dit werk gecomponeerd ter nagedachtenis aan pastoor Henri Vullinghs. Pastoor Vullinghs heeft het gezin Lachman (vader, moeder en zoon Michel) helpen onderduiken in de omgeving van Grubbenvorst (Limburg). Het gezin Lachman heeft WOII overleefd dankzij pastoor Vullinghs. Pastoor Vullinghs werd op 1 mei 1944 gearresteerd vlak voor zijn kerk en na zware mishandeling op transport gezet naar het concentratiekamp Sachsenhausen. Vandaar uit ging hij naar het kamp Bergen-Belsen waar hij op 9 april 1945 overleed.

Uit dankbaarheid heeft Lachman na de oorlog een Requiem voor hem gecomponeerd, om hem te eren, zijn goede daden te herdenken en om zijn wrede dood te betreuren. Lachman is met dit Requiem in de identiteit van de pastoor gekropen. Hij had natuurlijk ook een seculier stuk kunnen schrijven, maar koos - als Jood - heel bewust voor de teksten van het katholieke requiem om zo de pastoor maximaal te eren, te herdenken en te betreuren. Hans Lachman was na WOII werkzaam als componist in zowel de lichte muziek als de klassieke muziek. Daarnaast was hij een aantal jaren de organist en koorleider van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. Voor muziektijdschriften als Onze lichte muziek schreef hij na de oorlog onder het pseudoniem H.J. van Limburg. Lachman overleed in 1990.

Het Requiem is rond 4 mei 1960 via de radio uitgezonden. Daarna is het stuk in de vergetelheid geraakt totdat het stuk recent gevonden werd in een sinaasappelkistje in de schuur van de zoon van Hans Lachman.

Programma
Hans Lachman Requiem
Ernest Bloch Prayer from Jewish Life
Max Bruch Kol Nidrei
Gregoriaans twee gezangen
Felix Mendelssohn Opus 78 no 3 Mein Gott, warum hast Du mich verlassen?
Maurice Ravel Kaddish
Harald Saeverud Kjempeviseslatten (The Ballad of Revolt)
Peteris Vasks Dona Nobis Pacem

Het requiem wordt in de context van de Limburgse geschiedenis WO II uitgevoerd. De première is op 9 april 2015, de sterfdag van Pastoor Vullinghs en dichtbij 4 en 5 mei 2015 waarin Nederland 70 jaar bevrijding herdenkt. Het requiem wordt afgewisseld met muziek uit de Joodse traditie, Gregoriaanse muziek (Pastoor Vullinghs was mede oprichter van het Ward Instituut) en muziek die aansluit bij het requiem en zijn context. Het geheel wordt ondersteund door een beeldsequentie. Deze beeldsequentie is speciaal voor deze productie gemaakt. De beelden ondersteunen de muziek en verduidelijken de context van het requiem. De beeldsequentie en de muziek worden onderbroken door teksten en gedichten van betrokken Limburgers en onderduikers en een drasha van David Henri Lachman. David Lachman is de kleinzoon van de componist Hans Lachman en vernoemd naar Pastoor Henri Vullinghs. David Lachman komt hiervoor speciaal over naar Nederland vanuit Israël.

Adres:
Parochiekerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming
Postcode:
5971 BZ
Plaats:
Grubbenvorst (Boek overnachting in Grubbenvorst)
Dagje uit in Grubbenvorst | Activiteiten Limburg

Provincie:
Limburg

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Orkest en Kamerkoor Ars Musica o.l.v. Patrick van der Linden
Solisten: cellist: Nitzan Laster, sopraan: Channa Malkin, tenor: Stephan Adriaens, organist: Gerben Budding, pianist: Wouter Bakker
Schola Cantorum Ward instituut o.l.v. Cyriel Tonnaer (Gregoriaans)
Beeldsequentie: Beeldkazerne, Rick Roos

Entreeprijs volwassenen:
€ 23,50
Entreeprijs kinderen:
Nog onbekend

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Nee
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.vanlimburgrequiem.nl
Email adres:
secretaris apenstaartje vanlimburgrequiem.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Agnes Music Management.

Kaarten:
http://www.vanlimburgrequiem.nl/concerten/tickets

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-02-06 09:51:38

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar