Christelijke Muziek & Concertagenda

Motet voor de Kardinaal - Hortus Vocalis Heerenveen, Friesland


Naam:
Motet voor de Kardinaal - Hortus Vocalis
Datum:
15 februari 2015

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:30u - 17:30u
Omschrijving:

Hortus Vocalis musiceert rond ‘Het Motet voor de kardinaal’
Derde Festoenconcert

In 1960 schreef Theun de Vries Het Motet voor de kardinaal. Rond dit boek heeft vocaal ensemble Hortus Vocalis een programma samengesteld met o.a. muziek van Josquin des Prez. Voor de begeleiding zorgen renaissance-ensemble Rabaskadol en luitspeler Lex van Sante. Verteller is Douwe Kootstra en de algehele muzikale leiding is in handen van Gerben van der Veen.

De hoofdpersoon uit Het Motet voor de kardinaal, Wolf/Lupo, wordt als kleine jongen meegenomen door een kasteelheer die op oorlogspad is. In diens kasteel moet Lupo regelmatig voor hem zingen: “Hij noemde mijn zingen huilen, maar helemaal gelijk had hij niet, want ik bootste met vreugde de stemmen na van boeren en boerinnen die hun oude liederen zongen, en ook het Frans gekweel van varende speellui die zotte en gewijde rondelen weggaven.” Op latere leeftijd gaat Lupo vechten in het leger van Karel de Stoute. Als hij genoeg heeft van het krijgsgewoel, besluit hij te deserteren en gaat de muziek achterna. Hij belandt uiteindelijk in Milaan in de San Lorenzo en daar weet hij niet wat hij hoort: “(…) vele stemmen, die ieder voor zich schenen te zingen, zij stegen en daalden langs onzichtbare ladders over en naar elkaar. (..) dit was de nieuwe muziek waarop ik gejaagd had.”
Zo maakt Lupo kennis met muziek van Josquin des Prez (ca.1450-1521), een motet speciaal geschreven voor kardinaal Ascanio Sforza. Het werk van Josquin des Prez wordt en werd beschouwd als baanbrekend, o.a. door de hechte structuur waarbij de muziek nauw aansluit bij de tekst.

Dit literaire concert is het derde in de reeks Festoenconcerten die Collegium Vocale Fryslân (CVF) organiseert. Het zijn feestelijke en bijzondere ‘koorhappenings’ in sfeervolle kerken. Ditmaal wordt het een zeer gevarieerd programma waarin plechtige, boertige en vrolijke muziek klinkt rond de belevenissen van de hoofdpersoon uit Het Motet voor de kardinaal.
Rasverteller Douwe Kootstra leest passages uit het boek en Hortus Vocalis lardeert deze met toepasselijke motetten, missen, dans-, drank- en liefdesliederen van verschillende componisten. Zo klinkt er o.a. muziek van Josquin des Prez, van zijn leermeester Johannes Ockeghem, van Claudin de Sermisy en Pierre Attaingnant.
Renaissance-ensemble Rabaskadol begeleidt het koor hierbij op intrigerende instrumenten zoals zink, pommer, renaissance-trombone, doedelzak en dulciaan. Verder verhoogt Lex van Sante de muziekvreugde tijdens dit programma met luitspel.

Hortus Vocalis bestaat uit achttien gevorderde amateurzangers en is het kernkoor van CVF. Dit vocaal ensemble is door het Nederlands Kamerkoor uitverkoren om binnenkort in hun voorprogramma te zingen.

Het motet voor de kardinaal:
Za. 14 februari - 20.00 u. Kruiskerk Burgum
Zo. 15 februari - 15.30 u. RK Kerk Heerenveen
Vocaal ensemble Hortus Vocalis| Renaissance-ensemble Rabaskadol | Luit - Lex van Sante | Verteller - Douwe Kootstra | Dirigent - Gerben van der Veen.
Kaarten €15,- via www.collegiumvocalefryslan.nl; Incl. koffie mét, vóór het concert. Kaarten aan de zaal € 17,-.

Adres:
RK Kerk Crackstraat 13
Postcode:
8441 ES
Plaats:
Heerenveen (Boek overnachting in Heerenveen)
Dagje uit in Heerenveen | Activiteiten Friesland

Provincie:
Friesland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)


Entreeprijs:
€ 15,00


Internetadres:
http://www.collegiumvocalefryslan.nl
Email adres:
info apenstaartje collegiumvocalefryslan.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Hortus Vocalis.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2015-01-26 22:07:30

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar