Christelijke Muziek & Concertagenda

Kerstconcert Katwijk aan Zee, Zuid-Holland


Naam:
Kerstconcert
Datum:
26 december 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20u - 15u
Omschrijving:

Ooit hadden we een Gouden Eeuw in Nederland. Welvarend waren we op velerlei gebied. Heden ten dage hebben we wellicht weer een andere economische kleur. Of die blinkt en schittert mag u zelf bepalen. Maar klankkleuren van de orgelmuziek overstijgen nog altijd de tijdspanne van de afgelopen eeuwen. Herman van Vliet neemt u mee op reis met het Van den Heuvel orgel op een blijde tocht langs vele kerstwerken. Kerstmuziek met gouden randjes waar je een lach van op je gezicht krijgt.

De entree van het programma tovert al snel de eerste gniffel tevoorschijn. Van rustig preluderen en een bekeken vervolg is geen sprake. De variatiereeks over ‘Komt allen tezamen’ staat voor verrassing en afwisseling. Niemand meer dan de voormalige flamboyante titularis van de Parijse Notre Dame, Pierre Cochereau, tekende voor deze improvisatie uit 1970. U hoort een reconstructie van Jeremy Filsell. Daarna zitten we midden in de winternacht van Daquin. Ook hij beroerde in de 18e eeuw de klavieren van de Notre Dame en vermaakte het hof van Versailles. Ook tot vermaak is de virtuoze opening van de fantasie en fuga in bes klein van Alexandre Boëly. Dan komen we tot de kern van kerst : de komst van Christus onder ons mensen. Widor onderstreepte dat door ‘Puer natus est nobis’ te verwerken in zijn negende symphonie. De variatiereeks gaat vooraf door het statige Moderato en het zangerige Andante sostenuto. Als variatiereeks klinkt ook ’t Is geboren het Godd’lijk Kind’ van Henri Büsser. De bekende engelenzang over ‘Gloria in excelsis Deo’ mag ook niet ontbreken met een werk van Jean Charles Hess. Ook schijnt op ons pad naar de kribbe het ‘Lumière’ van de vermaarde Jeanne Demessieux. Blij en verwonderd staan we te kijken naar het Christuskind met ‘Dans une douce joie’ van Marcel Dupré. Door Hem mogen we als ‘enfants de Dieu’ van Messiaen weer verdergaan. We horen bij de deur van de stal nog het ‘Adieu !’ van de herders. Deze bekende klanken van Hector Berlioz zijn gelukkig ook voor orgel bewerkt door Guilmant. Verrukt over al deze gouden kleinoden worden we nog verblijdt met een heuse uitsmijter : de toccata van Jules Grison ! Komt dan allen tezamen onder het genot van Herman van Vliet’s orgelspel. Altijd kenmerkend door enthousiasmerend spel en verrassende registraties. Dat laatste zal zeker tot zijn recht komen met de vele klankcombinaties van de tachtig stemmen die ten toon gespreid zullen worden door deze nestor van de Nederlandse organisten.

Adres:
Voorstraat 79
Postcode:
2225EM
Plaats:
Katwijk aan Zee (Boek overnachting in Katwijk aan Zee)
Dagje uit in Katwijk aan Zee | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Kerst
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
Joyeux Noël à l’Orgue’


Entreeprijs volwassenen:
Nog onbekend
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Nee
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.orgelcomite-nieuwekerk-katwijk.nl
Email adres:
secretariaat apenstaartje orgelcomite-nieuwekerk-katwijk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Herman van Vliet.
Telefoon:
06 83173008


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-12-02 20:12:11

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar