Christelijke Muziek & Concertagenda

Vier Bach! - feestelijke cantates Barneveld, Gelderland


Naam:
Vier Bach! - feestelijke cantates
Datum:
4 oktober 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20u - 00u
http://youtu.be/wZcV5xlgnfQ
Omschrijving:

Vier Bach! - Feestelijke cantates van Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) afgewisseld met bewerkingen voor orgel vierhandig.

In het kader van het vijfjarig bestaan organiseert de Stichting Oude Muziek Barneveld dit jaar vijf feestelijke concerten. Op zaterdag 4 oktober een concert dat geheel gewijd is aan de cantates van Johann Sebastian Bach. Een bijzondere uitvoering in een nog meer bijzondere zetting.

In samenwerking met solistenkwartet Quatre Bouches, vocaal ensemble Voxtet en organistenduo De Jong belicht Accademia Amsterdam feestelijke kerkcantates van J.S. Bach (1685-1750) van een verrassende kant. Het bezoeken van een Bach-uitvoering hoeft niet altijd een ernstige aangelegenheid te zijn. Bach kun je vieren! Sterker nog, de cantates die in dit programma te horen zijn nodigen daartoe juist uit. Er wordt feest gevierd, gejubeld en blijdschap geuit.

Cantates
Honderden cantates schreef de grote Bach. Elke zondag moest er weer eentje klaar zijn voor de zondagse eredienst. Want Bach was van 1723 tot 1750, toen hij overleed, cantor van de stad Leipzig. Hij was verantwoordelijk voor alle kerkmuziek in deze stad met zijn vier grote kerken. Daar hoorde het componeren van cantates bij. Interessant is trouwens dat Leipzig, toentertijd een grote stad, niet meer inwoners telde dan het dorp Barneveld nu. En toch was deze stad een belangrijk cultureel- en handelscentrum en bezat een eigen universiteit. Hier schreef Bach ook zijn beroemde Mattheüs en Johannes Passion.

Cantates waren muziekstukken waarin het te behandelen Bijbelgedeelte gezongen werd met daaromheen enkele andere liederen en soms een instrumentaal stuk. Meestal waren en vier solisten, een koortje en een orkest.
Soms schreef Bach ook cantates die geen kerkelijke functie hadden. Bekend zijn de Koffiecantate en de Boerencantate. Soms ook voor een verjaardag van een vorst en andere vooraanstaande personen.
Een van de cantates die op 4 oktober gezongen worden, schreef Bach als huldigingscantate van een oude leraar aan de school waaraan hij les gaf.

Musici
Zoals tegenwoordig steeds meer gedaan wordt – en ook historisch te verantwoorden is – wordt een kleine bezetting gebruikt. Voor het concert van 4 oktober zijn vier groepen actief. Het bekende barokorkest Accademia Amsterdam begeleid de zangers. Dit orkest speelt op authentieke instrumenten wat een heel tijdeigen kleur aan de muziek geeft. Het ensemble speelt trouwens ook komend jaar in het Jan van Schaffelaar theater. Als koor treedt op het vocaal ensemble Voxtet uit Amersfoort. Een groep van acht zeer bekwame zangers. De solistenpartijen worden gezongen door het professionele solistenkwartet Quatre Bouches. Tenslotte wordt de orgel- en klavecimbelbegeleiding waargenomen door het organistenduo de Jong.

Geen dirigent!
Deze viervoudige samenwerking levert een unieke wisselwerking tussen het instrumentale ensemble, het solistenkwartet, het vocaal ensemble en de twee organisten. In die samenwerking komen de verbanden tussen bewerking en origineel klinkend tot uiting. De enorme ervaring in het Bachrepertoire stelt de uitvoerenden in staat te werken zonder dirigent. Dat levert een dynamische interactie op tussen de musici en garandeert een belevenis van hoog niveau.

Zeldzame instrumenten
Tijdens dit concert komen naast de strijkinstrumenten, blokfluit en hobo, ook enkele barokinstrumenten aan bod die zelden gehoord worden – een hobo d’amore, een hobo da caccia en een viola d’amore.

Twee organisten
Naast drie prachtige cantates staan er nog meer cantatedelen op het programma. Deze worden op een andere manier uitgevoerd. De Groningse organisten Sybolt en Euwe de Jong hebben cantatedelen bewerkt voor orgel vierhandig. Hun bewerkingen ‘becommentariëren’ de cantates die te horen zijn en vullen deze aan. Deze bewerkingen zijn in de huidige uitvoeringspraktijk iets bijzonders, maar passen tegelijkertijd juist in een lange traditie: Bach zelf bewerkte er lustig op los. Vioolsolo’s bewerkte hij tot sinfonia’s van cantates. Cantatedelen werden orgelsolo’s. Brandenburgse concerten klonken opnieuw als monumentale koordelen. In wezen treden de gebroeders De Jong hiermee dus in de voetsporen van de oude meester zelf. Deze vierhandige bewerkingen speelt het duo op het prachtige Paradijs orgel van de Oude Kerk. Helemaal in de traditie, spelen zij ook de continuopartij van de cantates op orgel en klavecimbel.

Info
Het concert begint om 20.00 uur in de Oude Kerk in Barneveld. U kunt telefonisch of op onderstaande website kaarten reserveren. De toegangsprijs bedraagt € 15,00 voor volwassenen. Jongeren en studenten mogen gratis naar binnen (zij moeten dan wel vooraf reserveren). Meer informatie via www.oudemuziekbarneveld.nl of 0342-400878.

Adres:
Torenplein 1
Postcode:
3772CX
Plaats:
Barneveld (Boek overnachting in Barneveld)
Dagje uit in Barneveld | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
Uitvoering van Bach cantates

Uitvoerenden:
Koor: het vocaal ensemble Voxtet uit Amersfoort
Solisten: het kwartet Quatre Bouches
Orkest: Accademia Amsterdam op authentieke instrumenten
Organisten: Euwe en Sybolt de Jong

Entreeprijs volwassenen:
€ 15,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.oudemuziekbarneveld.nl/
Email adres:
promotor apenstaartje oudemuziekbarneveld.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Oude Muziek Barneveld.
Telefoon:
0342400878

Kaarten:
http://www.oudemuziekbarneveld.nl/

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-09-25 10:21:04

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar