Christelijke Muziek & Concertagenda

5e Internationale Sweelinck Orgelconcours in Haarlem Haarlem, Noord-Holland


Naam:
5e Internationale Sweelinck Orgelconcours in Haarlem
Datum:
26 september 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 22:00u
Omschrijving:

Dit jaar wordt het 5e Internationale Sweelinck Orgelconcours in de Grote of St. Bavokerk voor het eerst in Haarlem afgesloten. Voorheen werd deze competitie uitgevochten in de Oude Kerk in Amsterdam.

Het concours start op woensdag 24 september om 18:00 uur in de Oude Kerk in Amsterdam met de feestelijke ingebruikname van het Transeptorgel en aansluitend een orgelconcert van de 8 finalisten.

Op vrijdag 26 september begint het concours in Haarlem om 16:00 uur. In een tweetal speelrondes (16:00 – ca. 17:30 uur en ca. 18:30 – ca. 20:00 uur spelen de 8 genomineerde kandidaten twee of drie orgelstukken op het Müllerorgel: een of twee stukken uit de Duitse Barok en een werk van J.S. Bach. Vervolgens vindt rond de klok van 20:15 uur het juryberaad plaats. De eerste prijs is in de afgelopen vier edities van het concours slechts één keer uitgedeeld, omdat het gewenste spelniveau volgens de jury niet werd bereikt. De lat ligt dit jaar dus weer erg hoog voor de deelnemers.

33 organisten hebben meegedaan aan de voorrondes. Daaruit zijn 8 finalisten geselecteerd: Leonardo Carrieri (Italië), Adriaan Hoek (Nederland), Gerwin Hoekstra (Nederland), Kensuke Ohira (Japan), Wesley Parker Ramsay (VS), Jochem Schuurman (Nederland), Halden Alexander Toy (VS) en Peter van der Zwaag (Nederland).

Tijdens het juryberaad wordt door Claudin Patoulet een Completen gezongen. In de Katholieke, Anglicaanse en Lutherse traditie wordt de dag afgesloten met de gezongen Completen. De Completen kennen een vaste liturgie van psalmen en gezongen gebeden. Uiteraard worden er vrijdag-avond psalmen van Sweelinck gezongen.

Na de prijsuitreiking (ca. 21:00 uur) wordt het koororgel nog bespeeld door een drietal leden van de jury: Ton Koopman, James David Christie (VS) en Cristina García Banegas (Uruguay).

En: daar waar het bijwonen van de 1e dag (woensdag) van het concours in de Oude Kerk in Amsterdam € 10 kost, is de toegang in Haarlem vrij. Wel wordt na afloop van het juryconcert een uitgangscollecte gehouden.

26 september vanaf 16:00 uur start concours in twee speelrondes; vervolgens om ca. 20:15 uur gezongen Completen en rond 21:15 een juryconcert. Grote of St. Bavokerk aan de Grote Markt in Haarlem. Toegang vrij: na afloop van het juryconcert wordt een uitgangscollecte gehouden.

Adres:
Grote of St. Bavokerk (Grote Markt)
Postcode:
2011RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Festival (meer festivals)
Uitvoering:
Koor en Orgel
Doelgroep:
Volwassenen
Anders:
Internationaal Sweelinck Orgelconcours

Uitvoerenden:
Leonardo Carrieri (Italië), Adriaan Hoek (Nederland), Gerwin Hoekstra (Nederland), Kensuke Ohira (Japan), Wesley Parker Ramsay (VS), Jochem Schuurman (Nederland), Halden Alexander Toy (VS) en Peter van der Zwaag (Nederland)

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis
Speciale actie:
Sweelinck Orgelconcours

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-09-18 22:40:49

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar