Christelijke Muziek & Concertagenda

Heel veel Bach in de Bavo Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Heel veel Bach in de Bavo
Datum:
31 augustus 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 20:45u
Omschrijving:

Op zondag 31 augustus wordt om 19:00 uur in de reeks ‘Zomeravondmuziek in de Bavo’ een zeer bijzonder orgelconcert uitgevoerd door een zestal organisten: een integrale uitvoering van de 18 Leipziger koralen. Het concert duurt tot ca. 20:45 uur.

Dat is misschien een hele zit, maar aan de andere kant, wat is mooier om in de Oude Baaf Bach zes toporganisten te beluisteren op het prachtige Müllerorgel?

Recent werd in een interview in Trouw door de violiste Lisa Batiashvili de waarde van Bach prachtig verwoord: ‘Teruggaan naar Bach, is teruggaan naar de roots, het fundament van de klassieke mu-ziek. Bach is belangrijk voor de esthetiek in je spel. Je bent je heel bewust van wat je doet, in die zin werkt Bach zuiverend. In zijn solomuziek ben je alleen met jezelf en met de muziek, en op een bepaalde manier voel je je dan verbonden met iets veel hogers; het is goddelijke muziek. Het gaat altijd over harmonie, het belang van de meerstemmigheid. Zijn composities vormen ook een fundament voor het menselijk leven, want er zit zo veel menselijks in, dat vandaag de dag - in de idiote wereld van de eenentwintigste eeuw - Bach een heel actuele componist is: we hebben het nog steeds over de emotionele en menselijke problemen, en Bach verwerkte die in zijn muziek’.

De meeste van de Leipziger koralen dateren al uit de Weimar’er periode (1708-1717) van Bach. De Leipziger koralen hebben een belangrijke en invloedrijke rol gehad op zowel uitvoerende musici als op componisten. Om te beginnen gebruikte Bach de koralen zelf in het onderricht van zijn leerlin-gen. Van die leerlingen maakten o.a. Krebs, Gerber, Agricola, en Kittel kopieën van de werken. Na Bachs dood bleven de koralen circuleren in Leipzig. Ook latere componisten zoals Schumann, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Brahms, César Franck, Marcel Dupré.

Ook Arnold Schoenberg, met zijn grote interesse in de Duitse muzikale traditie waarin hij zichzelf geplaatst zag, maakte orkestraties van een tweetal koralen (BWV 654 en 667), die eigenlijk hercom-posities zijn. Ralph Vaughan Williams bewerke Schmücke dich (BWV 654) voor solo cello en strijkers ter ere van de 80e verjaardag van Pablo Casals. De dirigent en organist Leopold Stokowski maakte voor zijn orkest, de Philapdelphia Orchestra, veel transcripties van Bachs orgelwerken, waaronder ook Nun komm, der Heiden Heiland (BWV 659).

Uitvoerenden zijn: Anton Pauw (cantor- en kerkorganist van de Grote of St. Bavokerk), Henny Hei-kens (organist van de Oude kek in Rijswijk), Jaco van Leeuwen (cantororganist St. Jeroenskerk Noordwijk), Jos van der Kooy (stadsorganist Haarlem), Junko Sakakibara (organist van de Evangelisch-Lutherse Gemeente te Amsterdam Zuidoost en de Doopsgezinde Kerk in Heemstede) en Jan Spijker (organist Zuiderkerk Enkhuizen)

Zondag 31 augustus 19:00 uur, Grote of St. Bavokerk, Integrale uitvoering van de Leipziger Chorale van Johan Sebastiaan Bach. Toegang vrij (vrijwillige bijdrage). Duur: ca. 1 uur en driekwartier)

Adres:
Grote of St. Bavokerk
Postcode:
2011 RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Solist(en)

Uitvoerenden:
Anton Pauw (cantor- en kerkorganist van de Grote of St. Bavokerk), Henny Heikens (organist van de Oude kek in Rijswijk), Jaco van Leeuwen (cantororganist St. Jeroenskerk Noordwijk), Jos van der Kooy (stadsorganist Haarlem), Junko Sakakibara (organist van de Evangelisch-Lutherse Gemeente te Amsterdam Zuidoost en de Doopsgezinde Kerk in Heemstede) en Jan Spijker (organist Zuiderkerk Enkhuizen)

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-08-23 13:10:43

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar