Christelijke Muziek & Concertagenda

Benefietconcert voor Stichting Oranjehotel te Scheveningen Den Haag, Zuid-Holland


Naam:
Benefietconcert voor Stichting Oranjehotel te Scheveningen
Datum:
27 september 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:30u - 22:30u
Omschrijving:

Zaterdagavond 27 september 2014 vindt er in de Elandkerk, Elandstraat 194, 2513 GX Den Haag een unieke muzikale ontmoeting plaats! Het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) geeft in samenwerking met het Christelijk Residentie Mannenkoor (CRM) een benefietconcert voor het Monument Oranjehotel te Scheveningen. Medewerking wordt verleend door de sopraan Judith Sportel. Aanvang concert 19.30, kerk open 19.00 uur.

Het Oranjehotel in Scheveningen
was in de Tweede Wereldoorlog een Duitse gevangenis waar Nederlanders die zich, op wat voor manier ook, tegen de Duitsers verzetten werden opgesloten voor verhoor en berechting. Voor de meeste gevangenen was het verblijf niet langdurig, en werd gevolgd door hetzij vrijlating, hetzij verdere gevangenschap, vaak in Duitsland, hetzij executie op de Waalsdorpervlakte. Naar schatting hebben er 25.000 mensen, afkomstig uit het gehele land, gevangen gezeten.
Het monument, met name de Doodencel 601, is opgericht in 1946, maar was nooit vrij toegankelijk, omdat het deel uit maakt van het Huis van Bewaring. Cel 601 is bewaard gebleven in de staat, zoals in mei 1945 aangetroffen, en de muren zijn voorzien van talrijke inscripties van ter dood veroordeelde gevangenen.
Sinds 2009 wordt het complex niet meer als gevangenis gebruikt en het Ministerie van Veiligheid en Justitie is nu van plan het complex te slopen. Door een in 2013 kamerbreed aangenomen motie zal Doodencel 601 evenwel bewaard blijven en de kern vormen van een nieuw te bouwen monument. Daarvoor is veel geld nodig. De kosten bedragen ongeveer 6 miljoen Euro, waarvan het Rijk 3 miljoen voor zijn rekening neemt. De Stichting Oranjehotel is druk doende de benodigde gelden bijeen te krijgen. Er zijn gesprekken gaande met enkele grote geldschieters. Ook dan blijven er talloze kleinere wensen (de inrichting van een Informatiecentrum bij het monument bij voorbeeld) over. Daarvoor dient onder andere het benefietconcert op 27 september.

Het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM)
bestaat uit ruim 100 ervaren zangers die uit geheel Nederland komen. De zangers zijn veelal lid van een plaatselijk of regionaal koor en zijn optimaal gemotiveerd om tijdens de optredens hun faam waar te maken. Het NCM stimuleert naast haar eigen kwaliteitsniveau ook de ontwikkeling van de mannenkoorzang in ons land. Het repertoire bestaat naast religieuze liederen, spirituals en klassieke werken, ook uit gedeelten van opera’s, musicals en andere vormen van lichte muziek. Het staat onder leiding van de bekende dirigent, componist en arrangeur Jimco Zijlstra. De vaste begeleiders zijn Jan Lenselink, vleugel en André van Vliet aan het orgel. Beide muzikale virtuozen zijn bij velen bekend door optredens voor radio en televisie.

Het Christelijk Residentie Mannenkoor
is een perfect uitgebalanceerd koor met hoge stemkwaliteit, dat garant staat voor vele prestatievormen. De talrijke medewerkingen en concerten leveren het bewijs dat het koor veel gevraagd en graag gehoord wordt. In tal van grote concertzalen, kathedralen en monumentale kerken heeft het mannenkoor reeds geconcerteerd. Het staat sinds 1 maart 2010 onder de bekwame leiding van dirigent Aldert Fuldner. De vaste orgelbegeleider is Aarnoud de Groen.

Judith Sportel
studeerde klassieke zang aan het conservatorium te Zwolle bij Lodewijk Meeuwsen, alwaar zij in 1996 afstudeerde. Bij menig bekend zangpedagoog volgde zij masterclasses. Al tijdens haar studie trad zij veelvuldig solistisch op. Inmiddels is zij een veel gevraagde soliste bij diverse koren, vocaalensembles en orkesten. Zij verleent regelmatig haar solistische medewerking aan radio-, tv- en cd opnamen.

Toegangskaarten van € 15,00 zijn telefonisch of via internet te verkrijgen bij:

• CRM-secretariaat: telefoon 0174-413891, 0174-417507 en 070-3978513
• e-mail: crmmannenkoor@hetnet.nl
• koorleden van beide koren
• voorafgaand aan het concert in de kerk, indien nog voorradig

Voor meer informatie: Henk van der Meulen, tel. 06-55174089 en W.van Welt, tel. 0341-844040

Internet: www.ncmonline.nl en http://www.crmmannenkoor.nl/home.html

Adres:
Elandkerk, Elandstraat 194
Postcode:
2513GX
Plaats:
Den Haag (Boek overnachting in Den Haag)
Dagje uit in Den Haag | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Anders (meer concerten)
Uitvoering:
Meerdere koren


Entreeprijs:
€ 15,00


Internetadres:
http://www.ncmonline.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Nederlands Concert Mannenkoor (NCM).


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-07-23 17:06:17

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar