Christelijke Muziek & Concertagenda

Zomeravondmuziek in de Bavo: Zang, luit en koororgel Haarlem, Noord-Holland


Naam:
Zomeravondmuziek in de Bavo: Zang, luit en koororgel
Datum:
17 augustus 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:00u - 19:45u
http://www.youtube.com/watch?v=sb41wauTma0
Omschrijving:

Op zondagavond 17 augustus wordt in de reeks ‘Zomeravondmuziek in de Bavo’ bijzonder muziekaal drieluik uitgevoerd met zang, luitmuziek en koororgel. Uitgevoerd worden werken van onder andere Constantijn Huygens en Nicolaas Vallet.

Uitvoerende musici zijn Harry van Berne (tenor), Willem Mook (luit) en Anton Pauw (koororgel).

Harry van Berne studeerde cello en solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Erna Spoorenberg. Harry van Berne is een veelgevraagd solist in opera, op concerten en oratorium-uitvoeringen. Tevens geeft hij liedrecitals, daarbij begeleid door piano of luit.

Willem Mook begon zijn studie hoofdvak luit aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Toyohiko Satoh. In deze jaren 1980 ontwikkelde hij zijn voorliefde voor de polyfonie van de vroege Renaissance in de Capella Josquinina o.l.v. Rebecca Stewart. Naast zijn werk als luitdocent en uitvoerend musicus studeerde Willem Mook muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht, waar hij in 1994 afstudeerde op arrangementen voor luit van muziek van Josquin des Prez.

Willem Mook’s CD Proba me Deus met muziek van Constantijn Huygens en tijdgenoten, samen met de zangers Harry van Berne en Jasper Schweppe, is internationaal met veel bijval ontvangen. Meer recente CDs maakte hij met het Hemony Ensemble en met Quadrivium. In september 2013 verscheen zijn nieuwe dubbel-CD met de titel Resveillez vous, geheel gewijd aan de werken van Nicolaas Vallet

Muziek van Constantijn Huygens? Constantijn Huygens (1596-1687) is één van de grootste dichters, wetenschappers en diplomaten die Nederland ooit heeft gekend – een homo universalis in de renaissancistische traditie. Maar hij was ook componist. Vanaf zijn vijfde jaar kregen hij en zijn broer Maurits muziekonderricht. Eerst zang, daarna begonnen de eerste lessen op de viola da gamba, luit en het klavecimbel. Met name voor het luitspel legde Constantijn een uitzonderlijk talent aan de dag. Reeds op zijn elfde werd hem gevraagd luit te spelen voor een groep Deense gezanten; in 1618, op zijn eerste diplomatieke reis, speelde hij voor koning Jacobus I van Engeland.

Nicolaas Vallet (ca. 1583-ca.1645 is een Franse hugenoot die 400 jaar geleden (1613) in Amsterdam een bestaan opbouwde als luitspeler, componist en uitgever van luitmuziek. Vallet is van onschatbare waarde voor de luitist van vroeger, maar ook van nu. Zijn bundel “Secretum musarum” is een van de zeer weinige bronnen met muziek voor vier luiten (sopraan-, alt-, tenor en basluit). De luitboeken van Nicolaes Vallet vormen dankzij hun verscheidenheid, hun hoge muzikale niveau en hun prachtige vormgeving een hoogtepunt in de muziekliteratuur van de Nederlandse Gouden Eeuw.

Zondag 17 augustus, 19:00 uur Grote of St. Bavokerk, Muziek uit de Nederlandse renaissance (Hyugens, Vallet), Harry van Berne (tenor), Willem Mook (luit) en Anton Pauw (koororgel). Toegang vrij (vrijwillige bijdrage).

Adres:
Grote of St. Bavokerk
Postcode:
2011 RD
Plaats:
Haarlem (Boek overnachting in Haarlem)
Dagje uit in Haarlem | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Instrumentaal
Doelgroep:
Volwassenen

Uitvoerenden:
Harry van Berne (tenor), Willem Mook (luit) en Anton Pauw (koororgel)

Entreeprijs:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.bavo.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Zomeravondmuziek in de Bavo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-07-03 22:45:01

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar