Christelijke Muziek & Concertagenda

"Die Schöpfung"van Joseph Haydn Roermond, Limburg


Naam:
"Die Schöpfung"van Joseph Haydn
Datum:
22 maart 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20.00u - 22.00u
Omschrijving:

Die Schöpfung
Die Schöpfung is een oratorium dat Haydn schreef op 65-jarige leeftijd; dit werk ontstond tussen oktober 1796 en april 1798. De eerste uitvoering was in 1799 in een voornaam huis, voor een besloten publiek.
De tekst is gebaseerd op een operatekst naar aanleiding van John Milton’s Paradise Lost en geschreven voor Händel, die deze opera echter niet componeerde. Haydn vond deze tekst, die mede is gebaseerd het Bijbelboek Genesis en de Psalmen, passend voor een oratorium.
De Duitse vertaling is van Gottfried van Swieten. Het werk wordt zowel in de Duitse als in de Engelse versie uitgevoerd en wordt tweetalig uitgegeven.
De originele partituur is verdwenen. Een in Wenen gepubliceerde partituur uit 1800, naast een kopie uit 1799 met aantekeningen van de componist, vormt de basis voor de meeste hedendaagse uitvoeringen.
Die Schöpfung is geschreven voor drie zangsolisten, koor en een- voor Haydn- vrij omvangrijk orkest. Na de eerste openbare uitvoering voegde Haydn er zelfs nog instrumenten aan toe.
Het orkest heeft naast de ondersteuning van de zangers ook een zelfstandig rol, vaak klankschilderend. Dit is goed hoorbaar in de ouverture waarin de Chaos wordt weergegeven die aan de Schepping vooraf gaat.
De drie zangsolisten verbeelden de drie aartsengelen, die over de eerste zes scheppingsdagen vertellen en deze becommentariëren: Gabriël (sopraan), Uriël (tenor) en Rafaël (bariton).
In het derde deel (Paradijs) treden Adam (bariton) en Eva (sopraan) op.
Haydn was een religieus man en het componeren van dit werk was een uiting van zijn diep doorvoelde geloofservaringen. Elk deel sluit met de worden ‘Looft de Heer’. Later schreef hij erover: ‘Ik was nimmer zo devoot als tijdens het werk aan De Schepping. Ik viel elke dag op mijn knieën en bad tot God om me de kracht te geven het werk te voltooien.’

Adres:
St. Christoffelkathedraal
Postcode:
6041 EM
Plaats:
Roermond (Boek overnachting in Roermond)
Dagje uit in Roermond | Activiteiten Limburg

Provincie:
Limburg

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)

Uitvoerenden:
Dirigent: Edmond Saveniers
Orkest: Conservatorium Maastricht
Koor: Conservatorium Maastricht en
Kamerkoor Maastricht
De solisten zijn solozangstudenten van het Conservatorium Maastricht

Entreeprijs:
Gratis


Internetadres:
http://www.kathedraalconcertenroermond.nl
Email adres:
stichtingscala apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Scala Kathedraalconerten.
Telefoon:
0475-532430


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-03-01 18:39:00

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar