Christelijke Muziek & Concertagenda

Gottes Zeit ist die Allerbeste Zeit Breda, Noord-Brabant


Naam:
Gottes Zeit ist die Allerbeste Zeit
Datum:
24 maart 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:30u - 17:45u
Omschrijving:

Palmzondag in Ginneken met wellicht Bach’s meest geliefde cantate.

‘Palmzondag in Ginneken’ is een begrip geworden. Het eerste concert in deze reeks voerde Cappella Breda onder leiding van Daan Manneke uit op Palmzondag 2002. Op 24 maart 2013 om 16.30 uur krijgt deze traditie in de Protestantse Laurentiuskerk aan de Duivelsbruglaan Ginneken haar vervolg.

In dit Passieconcert staan twee werken centraal: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (Cantate BWV 106 / Actus Tragicus) van Johann Sebastiaan Bach (1685-1750) en The Seven Last Words van Daan Manneke (1939). Hoewel J.S. Bach nauwelijks 22 jaar oud was toen hij deze cantate schreef, geldt dit werk al eeuwenlang als een meesterwerk en is het één van de hoogtepunten uit zijn oeuvre. De cantate werd geschreven bij het overlijden van Bach’s oom Tobias Lammerhirt en klonk wellicht tijdens zijn begrafenisdienst voor het eerst in 1707. De bezetting is opmerkelijk en typerend voor het ernstige onderwerp: twee altblokfluiten, twee gamba’s en orgelcontinuo. De cantate van Bach wordt voorafgegaan door een prachtig dubbelkorig motet van Johann Michael Bach (1648-1694). De compositie maakt deel uit van Bach’s privé kleine muziekbibliotheek, het zogenaamde Altbachische Archiv. Cappella Breda heeft in het verleden op verschillende Palmzondagen uit deze verzameling geput; een vreugde voor zangers en luisteraars. De andere centrale figuur in deze ‘Palmzondag in Ginneken’ is het oratorium The Seven Last Words van Daan Manneke voor koor en harmonium (2010). De première van dit werk vond plaats in november 2012; op deze 24 maart wordt het voor het eerst door Cappella Breda zelf uitgevoerd. “In feite is mijn kruiswoordenoratorium een commentaar op de verschillende passie- oratoria door de eeuwen heen; maar wellicht het meest in de geest verwant met de late passiemuziek van Heinrich Schütz (1585-1672)”, aldus becommentarieert Daan Manneke zijn eigen werk.

(Toegangsprijs € 15,= in de voorverkoop en € 17,50 voor de uitvoering aan de kerk. Kaarten in voorverkoop verkrijgbaar bij: VVV Breda, Vrije Boekhandel (Veemarktstraat 40, Breda) en Boekhandel van Kemenade&Hollaers (Ginnekenweg 269/271 Breda)

Adres:
Duivelsbruglaan 1
Postcode:
4835 JD
Plaats:
Breda (Boek overnachting in Breda)
Dagje uit in Breda | Activiteiten Noord-Brabant

Provincie:
Noord-Brabant

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs:
€ 17,50


Meer concerten:
Alle concerten van Cappella Breda olv Daan Manneke.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-03-14 21:12:00

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar