Christelijke Muziek & Concertagenda

Feestelijk verrassingsconcert door Everhard Zwart Katwijk aan Zee, Zuid-Holland


Naam:
Feestelijk verrassingsconcert door Everhard Zwart
Datum:
16 november 2012

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 21:30u
Omschrijving:

Eind dit jaar nemen twee leden van de Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee afscheid. Na een periode van ruim 30 jaar leggen Kees Hoek en Pieter Baak hun werk als respectievelijk bestuurslid/secretaris en artistiek adviseur neer.
Reden genoeg voor het stichtingsbestuur om dit afscheid luister bij te zetten door hen een feestelijk orgelconcert aan te bieden. Niemand minder dan Everhard Zwart is bereid gevonden dit verrassingsconcert, dat plaatsvindt op vrijdag 16 november 2012, te verzorgen.
Ook u als muziekliefhebber profiteert hiervan mee, want voor dit bijzondere concert geldt een gereduceerde entreeprijs!

Kees Hoek raakte tijdens de voorbereidingen rond 1980 betrokken bij de nieuwbouw van het Van den Heuvel-orgel in de Nieuwe Kerk van Katwijk. Enkele jaren nadat het orgel gereed was, was hij één van initiatiefnemers om het toenmalige orgelcomité op te doen gaan in de Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk aan Zee. Van meet af aan bekleedde hij binnen het bestuur van de stichting de functie van secretaris. Vanuit deze rol werkte hij nauw samen met de artistiek adviseur Pieter Baak.
Pieter Baak en Kees Hoek namen het voortouw om ook minder bekend orgelrepertoire te programmeren. Bekend werden de ‘Themaseries’, spraakmakende orgelcycli gewijd aan de Franse meesters Charles Marie-Widor, Alexandre Guilmant, Louis Vierne, Marcel Dupré, Jean Langlais en Olivier Messiaen. Daarbij ook nostalgische herdenkingsconcerten rond o.a. Feike Asma (1912-1984), Piet van Egmond (1912-1982) en de legendarische organist van de Parijse Cathédrale Notre-Dame; Pierre Cochereau (1924-1984).
Ontelbare concerten van vele binnen- en buitenlandse orgelmeesters organiseerden zij (samen met hun comitégenoten) in de afgelopen 30 jaar in de Nieuwe Kerk, waarbij zij een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het (inter-)nationaal op de kaart zetten van het Van den Heuvel-orgel en daarmee van Katwijk.

Everhard Zwart, kleinzoon van de beroemde Jan Zwart, ontving lessen van zijn vader Willem Hendrik Zwart en van Feike Asma. Hij studeerde aan de conservatoria in Utrecht en Rotterdam. Hij volgde hierna meestercursussen interpretatie en improvisatie bij de Franse orgelvirtuoos Jean Guillou en studeerde bij Günther Kaunzinger in Würzburg (de orgelsymfonieën van Charles-Marie Widor en Louis Vierne en improvisatie). Daarnaast studeerde hij nog een aantal jaren Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht.

Everhard Zwart brengt een speciaal programma ten gehore dat hij opent met Festliche Musik alla Händel “Lobet den Herren mit Pauken und Zimbeln” van de Duitse componist Sigfrid Karg-Elert.
Hierna hoort u de prachtige Siciliano uit de Sonate Es-Dur, BWV 1031 van Johann Sebastian Bach, voor orgel bewerkt door Feike Asma. Via het vierdelige Concerto g-moll, opus 4/3, HWV 291 van Georg Friedrich Händel neemt Everhard Zwart zijn luisteraars mee naar de Franse romantiek. Zo speelt hij het altijd aanstekelijke Intermezzo uit de Sixième (Zesde) Symphonie, opus 42/2 van Charles-Marie Widor.
Voordat Everhard Zwart dit concert besluit met twee toepasselijke koraalbewerkingen van de 100 jaar geleden geboren grootmeester Feike Asma, trakteert hij zijn publiek (en daar hoort u toch ook bij?) op een integrale uitvoering van de in 1874 door Alexandre Guilmant gecomponeerde Premier (Eerste) Sonate, opus 42.

Als u een rechtgeaarde muziekliefhebber bent, maar zeker als u een regelmatige concertbezoeker bent, mag u dit afscheid van twee orgelcoryfeeën niet missen!
De sterk gereduceerde toegangsprijs bedraagt slechts € 5,00. Kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding) bezoeken het concert gratis. Het programma zit, zoals u gewend bent, bij de entreeprijs inbegrepen.
De deuren van de kerk zijn open vanaf 19.45 uur. Na afloop van het concert zijn cd's te koop van o.a. de concertgever bij de aanwezige verkooptafels.

Adres:
Nieuwe Kerk, Voorstraat 79
Postcode:
2225EM
Plaats:
Katwijk aan Zee (Boek overnachting in Katwijk aan Zee)
Dagje uit in Katwijk aan Zee | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Everhard Zwart

Entreeprijs volwassenen:
€ 5,00
Entreeprijs kinderen:
Nog onbekend

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Nee
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.orgelcomite-nieuwekerk-katwijk.nl/
Email adres:
SONK apenstaartje PLANET.NL
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk, Katwijk aan Zee.
Telefoon:
071-4022365


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2012-10-25 18:50:18

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar